Oulun Numismaattinen Kerho r.y.
Oulun numismaattinen kerho r.y.
Perustettu 1962

Tietoa rahoista
Suomen harvinaiset setelit
Numismaatikon tietopankki
Linkkejä
Keskustelu

Oulun Numismaattinen Kerho r.y.
Kokoontumiset
Rahojen arviointi ja osto
Kerhon historia
Tiedotteita
Tarvikemyynti
Toimihenkilöt

Huutokaupat
Kohteiden jättäminen
Huutokauppaan osallistuminen
Listat ja tulokset

Jäsenyys
Liittyminen
Osoitteenmuutos
Eroaminen


JÄSENKIRJE 2/2007

Kerhoillat

Vappu on peruttu - tosin vain Oulun numismaatikoilta! Emme siis kokoonnu Oulun Lyseolla vappuaattona 30.4, vaikka niin onkin ilmoitettu alkuperäisessä ohjelmassa. Harvinaisten euroseteleiden ilta on siirretty maanantaille 14.5.2007.

Loppukevään ohjelma on siis seuraava:

PVM KLO TAPAHTUMA TEEMA / HUOM
16.04.07 18:00-20:00 Kerhoilta Kuukauden 3. maanantai
30.04.07 Peruttu - Vappuaatto
14.05.07 18:00-20:00 Kerhoilta Vaikeat eurosetelit
28.05.07 18:00-20:00 Kerhoilta Kesätauko alkaa


Retkiasiaa

Oulun Numismaattinen Kerho järjestää retken Helsinkiin Suomen Numismaattisen Yhdistyksen (SNY) huutokauppaan viikonloppuna 21.-22.4.2007. Ennakkotiedoista poiketen Pirkkahallin keräilytapahtuma onkin vasta seuraavana viikonloppuna, joten sinne ei pääse samalla kertaa.

Kerho tukee matkan järjestämistä 160 euroa henkilöautoa kohden. Autoon tulee 4 matkustajaa, joiden tulee olla kaikkien kerhon jäseniä. Viimeinen, mahdollisesti vajaa auto, jossa 2-3 matkustajaa, saa myös saman 160 euron avustuksen. Matkaa varten on varattu varoja ainakin aluksi 3 autokunnalle.

Avustus maksetaan kirjallista laskua vastaan, jossa on eritelty auton kuljettaja ja matkustajat. Jos matkaan lähtijöitä on enemmän, niin avustuksesta tehdään erillinen päätös. Matkanjohtajana ja vastuullisena kuljetuspäällikkönä toimii Markku Sumén, jonka tavoittaa puhelimitse numerosta 050 - 352 4918 tai sähköpostitse markku.sumen(at)mail.suomi.net.

Majoituksen ja ruokailut kukin jäsen maksaa itse.

Tarvikevälitys jäsenille

Lähes kaikkien keräilytarvikkeiden hintoja on pystytty alentamaan. Tämä alennettu hinta on voimassa vain kerhoilloissa ja tarjotaan siis vain jäsenille jäsenetuna kerhoilloissa. Esim. aiemmin 3,50 maksaneen kolikkokehyspaketin uusi hinta on 3 euroa. Kysy lisää muista hinnoista tarvikevälityksestä Aarnelta.

2 euro 2006 virhelyönti

Epävirallisten tietojen mukaan 2 euro 2006 kolikon virhelyönti, jossa vuosiluku 2006 ja etupuolella uusi vuoden 2007 kartta (jossa mm. Norja mukana) on laskettu liikenteeseen Lappeenranta - Lahti - Tampere (- Turku) -akselilla. Niillä seuduilla ko. kolikon löytäminen kierrosta on todennäköisintä. Kolikon markkinahintahan on tänä päivänä noin 100 euroa. Messuilla hinta oli 150 euroa rullasta.

Ostanko väärennöksiä?

Keräilymarkkinoille ja kirpputoreille on viimeaikoina ilmestynyt myyntiin melkoisesti väärennettyjä hopearahoja. Väärennettyinä on tavattu mm. isoja kiinalaisia hopearahoja 1900-luvun alusta, Yhdysvaltojen hopeadollareita samoilta vuosilta, Venäjän hopearuplia 1800-1900-luvuilta. Myös muita kolikkotyyppejä, -metalleja ja maita saattaa olla väärentäjien pajoissa.

Rahoissa ei ole minkäänlaista copy-merkintää. Huolellisella tarkastelulla on mahdollisuus välttyä virheinvestoinneilta. Väärän rahan erottaa aidosta helpoiten magneetilla. Hopeahan ei tartu magneettiin, mutta väärennetyt rahat tarttuvat useimmiten, sillä kolikkoon käytetyissä jätemetalleissa on usein hieman rautaa.

Kopioitujen kolikkojen malleina on käytetty tavallisia kierrossa olleita, jonkin verran kuluneita rahoja. Näin ollen rahan kuluneisuus tai edes tavallisuus ei ole mikään tae rahan aitoudesta. Rahan aitoutta voi varmentaa suurennuslasilla tai luupilla. Luupilla tarkasteltaessa saattaa kolikon reunassa erottua valumuotin terävä sauma, jota ei pitäisi olla näkyvissä kuluneessa kolikossa. Myös erilaisia nesteitä tai maaleja on käytetty vanhentamaan kolikon pintaa ja tekemän pintaan vanhanoloisen patinan. Väärennysmaa sijoittuu luultavasti Kiinan suunnalle.

Väärennettyjen tuotteiden ostaminen, vaikka pilkkahintaankin, osoittaa niiden valmistajille, että niillä on menekkiä ja niitä kannattaa valmistaa edelleen. Väärennetyn tuotteen myyminen aitona menee huijauksen puolelle.


Kevätterveisin
Oulun Numismaattisen kerhon hallitus ja sihteeri Esa Moilanen


Sähköpostiosoite