Oulun Numismaattinen Kerho r.y.
Oulun numismaattinen kerho r.y.
Perustettu 1962

Tietoa rahoista
Suomen harvinaiset setelit
Numismaatikon tietopankki
Linkkejä
Keskustelu

Oulun Numismaattinen Kerho r.y.
Kokoontumiset
Rahojen arviointi ja osto
Kerhon historia
Tiedotteita
Tarvikemyynti
Toimihenkilöt

Huutokaupat
Kohteiden jättäminen
Huutokauppaan osallistuminen
Listat ja tulokset

Jäsenyys
Liittyminen
Osoitteenmuutos
Eroaminen


METALLIRAHOJEN KONSERVOINTI BTA-MENETELMÄLLÄ

Päivitetty 12.10.2005

Kolikot ensin stabiloidaan denaturoidussa etanolissa (AA7) ja asetonissa. Tässä vaiheessa rahoista irtoaa rasva ja muut epäpuhtaudet.

Seuraavaksi kolikot laitettaan puuvillahaskoilla tai pinseteillä 3%:seen BTA:han (+etanoliin), joka toimii inhibiittorina (BTA = bentsotriatsoli).

Tämän vaiheen jälkeen kolikot laitetaan BTA:ta sisältävässä astiassa eksikaattoriin, josta imettään suurin osa ilmasta pois. Täyttä tyhjiötä astiaan ei kuitenkaan tule. Kolikot pidetään 20 minuutin ajan eksikaattorissa ilmattomassa tilassa.

Tämän jälkeen BTA kaadetaan pois kolikoita sisältävästä astiasta ja kolikot käytetään etanolissa, jolloin ylimääräinen BTA lähtee pois rahoista.

Sen jälkeen kolikot laitettaan uuniin 20 minuutin ajaksi, jolloin etanoli haihtuu pois kolikoista. Oikea uunin lämpötila, jossa rahat pitäisi laittaa etanolin haihduttamiseksi on 50-60 astetta. Sitä suurempi lämpötila voi vahinkoittaa kupari ja hopearahoja.

Viimeiseksi kun rahat on otettu uunista, niin ne lakataan 5%:lla PARALOID B72 + tolueeni -liuoksella, jonka jälkeen kolikot asetetaan kellolasille kuivumaan.

Kommentti: Käytössä museoissa, lakkaus ei ainakaan lisää kohteen numismaattista mielenkiintoa. Se kyllä suojelee rahan pinnan uudelta hapettumiselta. Kokeilemisen arvoinen.

Jani Oravisjärvi


Sähköpostiosoite