Huutokauppaan osallistuminen

Ehdot on päivitetty keväällä 2023. Luethan huolellisesti varsinkin ennen kirjallisen tarjouksen jättämistä!

Osallistuaksesi huutokauppaan, tulee Sinun olla jonkin Suomen Numismaatikkoliiton jäsenyhdistyksen jäsen. Mikäli et ole jäsen, mutta haluat silti osallistua huutokauppaan, voit liittyä ONK:n jäseneksi ennen huutokauppaa.

Huutokauppoihin voi osallistua kahdella tavalla, joko henkilökohtaisesti huutokauppatilaisuudessa tai tekemällä kirjallisen tarjouksen ennakolta huutokaupanhoitajalle.

Mikäli olet paikalla huutokauppatilaisuudessa, toimi seuraavasti:

 • Ilmoittaudu ennen tilaisuutta kirjurille lunastaaksesi huutonumeron.
 • Meklarin tarjotessa haluamaasi kohdetta pidä numeroa ylhäällä meklarin näkyvillä siihen summaan asti kuin olet valmis tarjoamaan tai kunnes kohde on myyty.
 • Kohteiden lunastus tapahtuu heti huutokaupan jälkeen. Maksetut kohteet saat mukaasi. Huutokauppatilaisuudessa maksuna käy ainoastaan käteinen. Harkintamme mukaan, voimme luovuttaa kohteet tutuille asiakkaille myös pankkisiirrolla.

Kirjallinen tarjous on hyvä keino osallistua huutokauppaan olematta itse paikalla. Se jätetään seuraavasti:

 • Kirjallisen tarjouksen voi toimittaa sähköpostitse, puhelimitse teksti- tai WhatsApp-viestillä tai postitse (huomioi Postin viive).
 • Kirjoita tarjoukseen pelkästään kohteen numero sekä korkein mahdollinen summa, jonka olet valmis maksamaan kohteesta.
 • Liitä tarjoukseesi myös omat yhteystietosi: nimi, osoite, e-mail, matkapuhelinnumero ja jäsenkerho. Matkapuhelinnumero on pakollinen kohteita postitettaessa ja sähköpostiosoite tarvitaan laskun lähettämiseen.
 • Jos haluat, että poistamme esimerkiksi keräilysarjojen puulaatikot ja muut tilaa vievät kotelot ennen postitusta, ilmoita siitä jo tarjouksen jättövaiheessa. Tämä voi pienentää postituskuluja!
 • Voit myös pyytää varmistuksen tarjouksen perille tulosta.
 • Voit tehdä tarjouksen myös valmiilla lomakkeella. Valitse joko Excel-dokumentti (voi täyttää tietokoneella) tai PDF-dokumentti.
 • Suosittelemme jättämään kirjalliset tarjoukset hyvissä ajoin ennen määräaikaa.
 • Huutokauppailmoituksessa mainitun takarajan jälkeen saapuneita kirjallisia tarjouksia ei huomioida.

Huutokaupan eteneminen

Huutokauppatilaisuudessa huutaminen alkaa pohjahinnasta. Kohteen saa pohjahinnalla, mikäli muita tarjouksia ei ole, vaikka olisikin tarjonnut kirjallisesti enemmän. Mikäli kohteesta on useampia kirjallisia tarjouksia, lähtöhinnaksi muodostuu toiseksi korkein tarjous lisättynä yhdellä korotuksella.

Jos salissa on numeroita ylhäällä kirjallisten tarjousten päättyessä, meklari suorittaa korotuksia salissa olevien kesken. Kohteen saa se henkilö, joka pitää numeroaan pisimpään ylhäällä.

Mikäli useampi henkilö on tehnyt samansuuruisen tarjouksen, on ensiksi jätetty tarjous voittava. Täten myös kirjallinen tarjous voittaa tasatilanteessa salihuudon.

Meklari etenee seuraavin korotuksin:

alle 30 €1 €
30–100 €2 €
100–300 €5 €
300–500 €10 €
500–1000 €20 €
1000–3000 €50 €
3000–5000 €100 €
yli 5000 €200 €

Esimerkki selventänee asiaa:

Kohde, jonka pohjahinta on 30 €: Jos teet ainoana kirjallisen tarjouksen 40 € ja salissa olevat huutajat ovat valmiita maksamaan kohteesta enintään 32 €, saat kohteen 34 €:lla.

Jos salissa huutaja onkin valmis maksamaan kohteesta 50 €, saa hän kohteen 42 €:lla, joka on siis korkein kirjallinen tarjous + minimikorotus.

Huutokaupan päätyttyä jokaisen huutajan on syytä laskea huutojensa summa ja siirtyä lunastamaan kohteita. Oma laskelma on hyvä olla vertailukohtana, vaikka lopulliset laskelmat tehdäänkin tietokoneella.

Jälkimyynti

Huutokaupan jälkeen on noin viikon jälkimyyntiaika. Sen aikana voit huutaa myymättömiä kohteita pohjahinnalla, ja saat ne mukaan samaan laskuun ja postitukseen.

Nopein huutaja saa jälkimyyntikohteen. Pyrimme päivittämään tuloslistaa netissä mahdollisuuksien mukaan, mutta emme takaa, että se on aina ajantasalla.

Kohteiden lähettäminen ja postimaksut

ONK ei peri ostajilta huutomaksuja. Sen sijaan ONK veloittaa posti- ja pakkauskulut kohteiden toimittamisesta kotimaassa vakiokäytännön mukaisesti, ellei ostajan kanssa toisin sovita. Useamman kohteen huudot yhdistetään. Ulkomaille postitus sovitaan tapauskohtaisesti. Maksuehto on pääsääntöisesti ennakkomaksu tilisiirtona, josta voimme poiketa harkintamme mukaan.

Jälkimyynnin jälkeen lähetämme ennakkolaskut sähköpostitse. Niiden maksuaika on lyhyt. Postitamme kohteet maksun saavuttua, tai ne voi ennalta sovittaessa myös noutaa huutokaupanhoitajalta. Nouto voi joskus olla myös ainoa vaihtoehto kalliiden kohteiden kohdalla.

Postitettavat maksetut kohteet ovat postiin jättämisen jälkeen ostajan omaisuutta ja ostajan vastuulla. Postivakuutetun lähetyksen maksimipaino on 2 kg ja maksimi vakuutusmäärä 5000€. Käytännössä tämä tarkoittaa, että suuri osa lähetyksistä jää ostajan oman mahdollisen vakuutusturvan piiriin.

Mikäli lähettämisestä ei ole muuta sovittu, postitamme kohteet seurantakoodillisina lähetyksinä, jotka pitää noutaa postin toimipisteestä tai pakettiautomaatista. Ainoastaan pienin XXS lähetys jaetaan suoraan postilaatikkoon ilman kuittausta. Postitettavien lähetysten osalta toimitaan kotimaan lähetyksissä oheisen taulukon mukaisesti.

Lähetyksen arvo / kokoLuokkaTaksa
Alle 200 € / kirjekoko 3 cm, 2 kgXXS8 €
200–1000 € / kirjekoko 3 cm, 2 kgKirjattu kirje13–24 €
Alle 1000 € / pakettikoko max 25 kgS, M, L, XL10–20 €
1000–5000 € max 250 gPostivakuutettu lähetys31 €
1000–5000 € max 2 kgPostivakuutettu lähetys44 €

(Oikeus muutoksiin pidätetään)

Vakiokäytäntöön sopimattomat lähetykset on sovittava erikseen. Tämä koskee lähinnä yli 1000 € arvoisia paketteja ja kaikkia yli 5000 € arvoisia lähetyksiä.

Epäselvissä tilanteissa otathan yhteyttä huutokaupanhoitajaan.