Oulun Numismaattinen Kerho r.y.
Oulun numismaattinen kerho r.y.
Perustettu 1962

Tietoa rahoista
Suomen harvinaiset setelit
Numismaatikon tietopankki
Linkkejä
Keskustelu

Oulun Numismaattinen Kerho r.y.
Kokoontumiset
Rahojen arviointi ja osto
Kerhon historia
Tiedotteita
Tarvikemyynti
Toimihenkilöt

Huutokaupat
Kohteiden jättäminen
Huutokauppaan osallistuminen
Listat ja tulokset

Jäsenyys
Liittyminen
Osoitteenmuutos
Eroaminen


KOKOELMAN ARVIOINTI JA ARVO

Päivitetty 6.5.2005

Kerholtamme on usein kysytty ostammeko rahakokoelmia. Kerho ei itse osta, mutta yksittäiset kerhon jäsenet saattavat kyllä ostaa. Heidät voit tavata kerhomme kokoontumisissa. Mikäli haluat arvioittaa rahakokoelmaasi myyntiä, perinnönjakoa tai vakuutusta varten, sekin onnistuu Oulun Numismaattisessa kerhossa. Arvio on todennäköisesti ilmainen, mikäli sinulla on luetteloitu lista valmiina.

Ensiksikin sinun kannataaa tehdä rahoista luettelo mallia:
 • lyöntivaltio
 • nimellisarvo
 • vuosi
 • metalli
 • kuntokin olisi hyvä olla jollain lailla ilmaistuna
Tämä luettelo on helppo tehdä esim. Excel-taulukkolaskennalla tai vaikka käsin, jos ei hallitse ko. ohjelmaa. Tämän jälkeen sinä ainkin tiedät, mitä sinulla on. Sinulla on tämän jälkeen ainakin seuraavia mahdollisuuksia:
 1. Lainaa kirjastosta rahaluetteloja ja tutki niiden hintoja, ja merkkaa hintoja listasi kopioon.

  tai

 2. Toimita lista meille Oulun kerhoon tulemalla kokoontumiseeen tai kerhon sähköpostin liitetiedostona. Listasta näkee melko pian onko joukossa jotain harvinaisempaa. Tavallisesti meille on tullut vastaan ihan tavallista rahaa, josta tehdään kauppa kilohinnalla, mutta toki harvinaisuuksiakin on esiintyy.
 3. Voit myös myydä rahasi kerhomme huutokaupassa, jolloin kysynnän lait määräävät kokelmasi hinnan.

  tai

 4. Kesällä torilla saa rahoista varmaan parhaan hinnan. Itse olen nähnyt torikauppiaiden pyytävän kymmenkertaisia hintoja numismaatikkojen markkinahintoihin verrattuna. Tässä on tietenkin aika lailla vaivaa varata pöytä torilla ja seistä pöydän takana koko päivä. Tarvitset myös ostajia, jotka haluavat maksaa pyytämiäsi hintoja.
 5. Voit myös yrittää myydä rahasi internetissä. Seuraile kohteiden hintoja esim. Huutonetissä, niin pääset perille niiden hinnanmuodostuksesta.
 6. Yksittäin myymällä saat rahoistasi parhaaan hinnan, mutta se vaatii aikaa ja työtä. Helpoimmalla pääset myymällä kaikki jollekin rahakauppiaalle, joka maksaa 20 - 50 % alle markkinahinnan. Hankimalla tiedon kokoelmasi arvosta useasta lähteestä vältyt joutumasta "huijatuksi".
Lisää tietoa kerhomme muita sivuilta:

Sähköpostiosoite