Oulun Numismaattinen Kerho r.y.
Oulun numismaattinen kerho r.y.
Perustettu 1962

Tietoa rahoista
Suomen harvinaiset setelit
Numismaatikon tietopankki
Linkkejä
Keskustelu

Oulun Numismaattinen Kerho r.y.
ONK 50 vuotta 2012
Kokoontumiset
Rahojen arviointi ja osto
Kerhon historia
Tiedotteita
Tarvikemyynti
Toimihenkilöt

Huutokaupat
Kohteiden jättäminen
Huutokauppaan osallistuminen
Listat ja tulokset

Jäsenyys
Liittyminen
Osoitteenmuutos
Eroaminen

 


TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2013

Päivitetty 12.3.2014

Vuosi 2013 oli Oulun Numismaattisen Kerhon 51. toimintavuosi.

JÄSENET

Jäseniä oli vuoden 2013 lopussa yhteensä 187 (165) (suluissa vuoden 2012 luvut), joista 127 (116) oli myös Numismaatikko-lehden tilaajia. Kunniajäseniä oli 2. Uusia jäseniä oli 29 ja eronneita 7.

Vuonna 2013 kerhon jäsenmaksun suuruus oli 7 euroa ja Numismaatikko-lehden vuosikerran (6 numeroa) hinta jäsentilaajille 35 euroa vuodessa. Alle 18-vuotiailta nuorisojäseniltä ei peritty kerhon jäsenmaksua. Numismaatikko-lehden vuosikerran hinta nuorisojäsenille oli 15 euroa.

KOKOUKSET

Toimintavuoden aikana kerho kokoontui 18 (17) kertaa. Kerhoiltojen aikana osallistujia on ollut minimissään 19 (20), maksimissaan 51 (33) ja keskimäärin 26,6 (27,1). Eri kävijöitä on ollut yhteensä 93 (101). Kaiken kaikkiaan kävijöitä on ollut 479 (460). Kerhoiltojen kokouspaikkana on ollut Oulun Lyseo, yleensä luokka 14.

HALLITUS

Vuonna 2013 kerhon hallitus kokoontui 3 (3) kertaa. Hallituksen muodostivat seuraavat jäsenet:

Puheenjohtaja: Markku Sumén
Varapuheenjohtaja: Pekka Alatalo
Sihteeri, sääntömääräiset asiat: Esa Moilanen
Jäsensihteeri, tiedotus sekä nettisivut: Timo Rätti
Jäsen, huutokauppavastaava: Tero Kontiokari

Hallituksen varajäseninä toimivat Veli-Matti Koskela ja Martti Ollinen.

HUUTOKAUPPATOIMINTA

Oulun Numismaattisesta kerhosta on kehittynyt Suomessa johtava euroseteleiden huutokauppapaikka. Asiantuntemusta löytyy myös perinteisten markka-arvoisten ja ulkomaisten kohteiden laadukkaan huutokaupan järjestämiseen. Laadukkaan huutokaupan ovat muodostaneet luotettava kohteiden kunnon arviointi, realistinen lähtöhinnoittelu ja nopea postitus ja tilitys.

Keväthuutokauppa pidettiin maanantaina 18.2. Oulun Lyseolla. Huutokaupassa oli 576 kohdetta. Syyshuutokauppa pidettiin sunnuntaina 22.9. hotelli Lasaretin Yrjö-salissa. Kohteita huutokauppaan tuli peräti 880. Huutokaupan koon vuoksi huutokauppatila vaihdettiin Oulun Lyseolta hotelli-ravintola Lasarettiin, sillä jo keväthuutokaupassa oli ollut yleisön ja kohteiden lukumäärän vuoksi niukasti tilaa. Huutokauppojen listat ja tulokset ovat näkyvillä kerhon nettisivuilla.

Huutokaupanhoitajana on toiminut edellisten vuosien tapaan Tero Kontiokari ja meklarina Markku Sumén. Muut huutokauppatoimikunnan jäsenet ovat olleet Jani Nuorala, Rauno Mäkitalo ja Timo Rätti. Huutokauppatoimikuntaa on täydennetty tarvittaessa seuraavilla henkilöillä: Veli-Matti Koskela ja Auvo Tirkkonen. Huutokauppatoiminnan rahaliikenteestä on vastannut Aki Löytynoja. Lisäksi kuukausikokousten yhteydessä on ollut kerrallaan 2 - 8 pienempää huutokauppaa, joiden järjestelyistä ovat vastanneet jäsenet itse.

MESSUT, JÄSENHANKINTA JA KERÄILYTARVIKKEET

Kerhon esilläolosta helmikuun antiikki- ja keräilymessuilla 2.-3.2.2013 vastuussa olivat Timo Rätti, Veli-Matti Koskela, Markku Sumén ja Pekka Alatalo.

Puolestaan lokakuun antiikki- ja keräilymessuilla 5.-6.10.2013 sekä siellä tapahtuneesta jäsenhankinnasta vastasivat Markku Sumén, Tero Kontiokari, Veli-Matti Koskela, Timo Rätti, Aki Löytynoja ja Pekka Alatalo.

Kerhon nettisivut ja rahojen arviointipalvelut ovat myös tuoneet kerhoon uusia jäseniä. Kerhoon on liittynyt myös ulkomaisia jäseniä useita maista euroseteleiden tavoittelun myötä. Kerholla on myös oma ryhmä Facebookissa.

Kerhon jäsenten keräilytarvikkeiden saatavuudesta on huolehtinut J. Nuorala Oy.

ESITELMÄT JA TEEMAILLAT

21.1.2013 Esa Moilanen esitelmöi Oulun säästöpankin rahakokoelman historiasta ja kokoelman täydentämisestä kerhon toimesta. Esitelmän pohjalta kirjoitettu artikkeli on julkaistu Numismaatikossa 6/2013.

25.3.2013 pidettiin kerhon 50. juhlavuoden valokuvien katselutilaisuus. Useiden kuvaajien ottamista kuvista oli koottu noin sadan kuvan esitys pidetyistä tapahtumista.

8.4.2013 Tero Kontiokari kertoi uudesta Europa-sarjan 5 euron setelistä. Illan informaatio on laajemmin ja tarkemmin nähtävissä Numismaatikko-lehdestä 4/2013.

22.4.2013 Esa Moilanen esitelmöi vuoden 1959 Oulunsalon rahalöydöstä ja sieltä esiin tulleista keskiajan rahoista.

20.5.2013 Markku Sumén esitteli kerholle hankittua metallinilmaisinta. Paikalla oli myös oululainen metallinetsinnänharrastaja Vesa Ruotsalainen. Hän esitteli maastosta tekemiään löytöjä, mm musketin kuulia.

26.8.2013 Auvo Tirkkonen esitelmöi säilyneiden harvinaisten seteleiden lukumääristä vertailtaessa Suomen Pankin tilastoja ja numismaatikkojen havaintoja.

7.10.2013 Esa Moilanen esitelmöi Ruotsin valtakunnan vaakunan kehityksestä, Folkunga-suvusta ja Suomen vaakunaleijonasta, sekä esitteli vaakunat ja Ruotsin hallitsijoiden 1523 - 1809 symbolit Suomessa aikoinaan käytössä olleissa rahoissa.

25.11.2013 Auvo Tirkkonen esitelmöi harvinaisesta 5 mk 1963 Litt. A A-tähti -setelistä ja sen allekirjoittajista. Samoin hän kertoi ennen julkaisematonta tietoa esille tulleista harvinaisista allekirjoittajapareista mallin 1963 seteleissä.

EDUSTUSTOIMINTA SUOMEN NUMISMAATIKKOLIITOSSA JA MATKAT

Suomen Numismaatikkoliiton kevätkokouksessa Ylivieskassa 16. - 17.3.2013 kerhon edustajina toimivat Auvo Tirkkonen, Timo Rätti ja Pekka Alatalo. Numismaatikkoliiton syyskokouksessa Vaasassa 26. - 27.10.2013 kerhon edustajina toimivat Auvo Tirkkonen, Antti Hiukka ja Matti Alajoki. Tero Kontiokari on toiminut Numismaatikkoliitossa varapuheenjohtajana ja Timo Rätti on hoitanut Numismaatikkoliiton jäsenrekisteriä. He tekivät matkan Numismaatikkoliiton kustannuksella.

Kerho kustansi virallisten edustajien lisäksi jäsenretken Numismaatikkoliiton liittokokoukseen lähellä oleville paikkakunnille Ylivieskaan ja Vaasaan. Matkaan lähtivät seuraavat jäsenet:

  1. Ylivieska: T. Kontiokari, T. Rätti, A. Tirkkonen, P. Alatalo, M. Sumén, E. Moilanen, A. Löytynoja, J. Paitsola, E. Jääskö, V-M. Koskela, E. Veijola ja R. Ylilehto-Suvanto. Matkalle osallistui yhteensä siis 12 Oulun Numismaattisen Kerhon jäsentä.
  2. Vaasa: T. Kontiokari, T. Rätti, A. Tirkkonen, A. Hiukka, M. Alajoki, E. Moilanen, A. Löytynoja, J. Paitsola, E. Jääskö, V-M. Koskela, R. Mäkitalo, R. Viidanoja. Matkalle osallistui siis yhteensä 12 Oulun Numismaattisen Kerhon jäsentä.

 

Sähköpostiosoite