Oulun Numismaattinen Kerho r.y.
Oulun numismaattinen kerho r.y.
Perustettu 1962

Tietoa rahoista
Suomen harvinaiset setelit
Numismaatikon tietopankki
Linkkejä
Keskustelu

Oulun Numismaattinen Kerho r.y.
ONK 50 vuotta 2012
Kokoontumiset
Rahojen arviointi ja osto
Kerhon historia
Tiedotteita
Tarvikemyynti
Toimihenkilöt

Huutokaupat
Kohteiden jättäminen
Huutokauppaan osallistuminen
Listat ja tulokset

Jäsenyys
Liittyminen
Osoitteenmuutos
Eroaminen

 


TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2014

Päivitetty 21.3.2015

Vuosi 2014 oli kerhon 52. toimintavuosi.

JÄSENET

Jäseniä vuoden 2014 lopussa oli yhteensä 191 (187) (suluissa vuoden 2013 luvut), joista 128 (127) oli myös Numismaatikko-lehden tilaajia. Kunniajäseniä oli 2. Uusia jäseniä oli 14 ja eronneita 10.

Vuonna 2014 kerhon jäsenmaksun suuruus oli 7 euroa ja Numismaatikko-lehden vuosikerran (6 numeroa) hinta jäsentilaajille 35 euroa vuodessa. Alle 18-vuotiailta nuorisojäseniltä ei peritty kerhon jäsenmaksua. Numismaatikko-lehden vuosikerran hinta nuorisojäsenille oli 15 euroa.

KOKOUKSET

Toimintavuoden aikana kerho kokoontui 18 (18) kertaa. Kerhoiltojen aikana osallistujia on ollut minimissään 16 (19), maksimissaan 41 (51) ja keskimäärin 23,83 (26,6). Eri kävijöitä on ollut yhteensä 77 (68). Kaiken kaikkiaan kävijöitä on ollut 429 (479).

Kerhoiltojen kokouspaikkana pitkään toiminut Lyseo meni remonttiin, joten kerho joutui pikapuolin etsimään uudet tilat kokoontumisille. Vuoden ensimmäinen kokoontuminen pidettiin Oulun Kaupunginkirjaston pääkirjastolla. Kevätkauden loput kokoontumiset järjestettiin Pohjankartanon koululla, luokassa 8. Syksy aloitettiin Kumppanuuskeskuksen monitoimisalissa kolmen kokoontumisen ajan. Loppuvuodeksi, 27.10. alkaen saimme toimivat kokoontumistilat Lintulammen asukastuvalta, jonka osoite on Latokartanontie 1.

HALLITUS

Vuonna 2014 kerhon hallitus kokoontui 2 (3) kertaa. Hallituksen muodostivat seuraavat jäsenet:

Puheenjohtaja: Markku Sumén
Varapuheenjohtaja: Pekka Alatalo
Sihteeri, sääntömääräiset asiat: Matti Alajoki
Jäsensihteeri, tiedotus sekä nettisivut: Timo Rätti
Jäsen, huutokauppavastaava: Veli-Matti Koskela

Hallituksen varajäseninä toimivat Esa Moilanen ja Martti Ollinen.

HUUTOKAUPPATOIMINTA

Oulun numismaattinen kerho on edelleen Suomen johtava euroseteleiden huutokauppapaikka. Huutokauppamme korkean tason takeena on ollut asiantunteva kuntoluokittelu niin perinteisissä markka-arvoisissa rahoissa kuin myös ulkomaistenkin kohteiden osalta. Merkittävänä seikkana on ollut myös kaikkien kohteiden kuvaaminen.

Helmikuun huutokauppa pidettiin 23.2. hotelli Lasaretin Yrjö-salissa [Kuva 1]. Kohteita huutokauppaan oli jätetty 888. Syyskuun huutokauppa pidettiin 22.9. uudessa paikassa, hotelli Cumuluksen kabineteissa 1 ja 2. Syksyn huutokauppakohteiden määrä oli 781.

Huutokaupan hoitajana toimi edellisvuosien tapaan Tero Kontiokari ja meklarina puheenjohtaja Markku Sumén. Huutokauppatoimikunnan muut jäsenet ovat toimineet myös kohteiden kuntoarvioinneissa, järjestelyissä ja kohteiden kuvaamisessa. Huutokauppatoimikunnassa 2014 olivat mukana Rauno Mäkitalo, Jani Nuorala ja Timo Rätti, sekä varajäseninä Veli-Matti Koskela ja Auvo Tirkkonen.

Kerhoilloissa oli perinteisesti 3 - 7 jäsenten pöytähuutokauppaa, jotka jäsenet olivat itse järjestäneet. Kerhoilloissa meklarina toimi puheenjohtaja Sumén.

TEEMAILLAT

30.1. Markku Sumén kertoi kokemuksista metallinpaljastimen kanssa. Samalla päätettiin pitää muutama kokoontuminen kiinnostuneiden kanssa myöhemmin kesällä ja syksyllä.

24.4. Matti Alajoki piti esitelmän "Pankkikortit keräilykohteena" jossa valotettiin keräilyn ongelmakohtia ja korttien keräilyä yleensäkin.

22.5. Pekka Alatalo ja Tero Kontiokari pitivät esitelmän "Vaikeimpien eurosetelilaattojen toteutuneet huutokauppahinnat" eli erityisesti harvinaiset laatat ja uusi 10 € seteli olivat esillä.

MESSUTOIMINTA

Oulun numismaattinen kerho osallistui edellisvuosien tapaan Antiikki- ja keräilymessuille keväällä (8.-9.2. Pohjankartanossa) ja syksyllä (27.-28.9. SuperPark Areenassa) esitellen toimintaamme ja myös arvioiden paikalle tulleiden rahoja. Tämän lisäksi kerho oli esittelemässä toimintaansa myös Ouluhallissa 26.4. järjestetyssä suurkirpputoritapahtumassa. 17.-18.5. kerho oli Hiukkavaaran Laatukirpputorilla järjestetyn Rompetori-tapahtuman yhteydessä arvioimassa rahoja. Rompetorilla vastaan tulikin monia mielenkiintoisia metallinilmaisinlöytöjä.

ETSINTÄTOIMINTA

Kerholle aiemmin hankittu metallinilmaisin on ollut suosittu hankinta ja sen myötä moni on tutustunut laitteen käyttöön. Kesällä ja syksyllä pidettiin 3 yhteistä etsintälauantaita, jolloin harjoiteltiin metallinilmaisimen käyttöä ja saatiin myös opastusta metallinilmaisin harrastajilta. Tätä toimintaa jatketaan ensi vuonnakin.

KERHOMATKA

Pitkään suunniteltu matka Helsinkiin toteutettiin 4.-6.9.2015. Matkaan pääsi 13 kerholaista, ja matkanjohtajana toimi tietysti puheenjohtaja Markku Sumén. Matka oli tarkoituksella ajoitettu Suomen Numismaattisen Yhdistyksen 6.9. järjestettyä huutokauppaa silmällä pitäen. Niin SNY:n huutokaupasta kuin monille uudesta tuttavuudesta, Käpylän Merkistäkin jäi kotiintuomisia itse kullekin.

Tutustumiskohteina perjantaina oli Suomen Pankin uudistettu rahakammio, jossa viihdyttiin helposti asiantuntevan esittelyn kera kun esittelijänä toimi intendentti Jaakko Koskentola. Perjantaina iltapäivällä käytiin sitten Suomen Rahapajalla Vantaalla, jossa turvatarkastusten ja esitelmän jälkeen painoimme omat Proof-luokan maakuntarahat.

KASSAKAAPPI JA KAMERA

Syksyllä kerholle hankittiin kassakaappi, kun Maanmittauskonttorin vanha 1900-luvun alun kaappi jäi tarpeettomaksi Oulun maanmittauslaitoksen toimipisteen muuttaessa Veteraanikadulle. Sihteeri Matti Alajoki lunasti kaapin kerholle ja siirtoryhmä M. Sumén ja V-M Koskela hoitivat kaapin pois Maanmittauslaitokselta. Kassakaappi toimii lähinnä kalliimpien huutokauppakohteiden säilytyspaikkana.

Syksyllä hankittiin myös Jani Nuoralan tarjouksen perusteella huutokauppa- ja muihin kuvauksiin sopiva Canon digitaalinen järjestelmäkamera.

 

 

Sähköpostiosoite