Kohteiden jättäminen

Valtakunnallinen huutokauppa

[Valitettavasti ONK pitää tällä hetkellä taukoa valtakunnallisten huutokauppojen järjestämisessä. Tiedotamme asiasta hyvissä ajoin näillä sivuilla, jäsenkirjeessä sekä Facebookissa, kun seuraava huutokauppa järjestetään. Kerhoiltojen pienet huutokaupat jatkuvat kuitenkin normaaliin tapaan.] Valtakunnallinen huutokauppa pyritään järjestämään kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Siihen voi kuka tahansa jättää kohteitaan myytäväksi. Huutokauppaluettelo julkaistaan sekä Numismaatikko-lehdessä että näillä kerhon www-sivuilla. Ostajana huutokauppaan voivat osallistua ONK:n jäsenten lisäksi kaikki Suomen Numismaatikkoliiton jäsenyhdistysten jäsenet. Jäsenyhdistykset löytyvät täältä.

Kohteiden jättäminen huutokaupattavaksi

Jos harkitset kohteiden jättämistä myyntiin kerhon valtakunnallisten huutokauppojen kautta, huomioi seuraavaa:

 • Jätä lista myytävistä kohteista huutokaupanhoitajalle hyvissä ajoin ennen huutokappaa. [Tällä hetkellä ONK pitää taukoa valtakunnallisten huutokauppojen järjestämisessä]
 • Kuvaile kohteet mahdollisimman tarkasti ja aseta niille pohjahinta.
 • Voit myös jättää pohjahinnan määrittämisen huutokaupanhoitajan tehtäväksi. Sopiva pohjahinta on tavallisesti 50 – 70 % todennäköisestä myyntihinnasta.
  Voit esittää kohteillesi oman kuntoarviosi, mutta lopullisen kuntoluokituksen tekee huutokauppatoimikunta. Luokittelu tapahtuu Suomen Numismaattisen Yhdistyksen ja Numismaatikkoliiton luokitteluperiaatteiden mukaisesti luokkiin 0 – 10.
 • Luettelo myytäväksi jätetyistä kohteista, mahdollisesti myymättä jääneiden kohteiden palautusosoite sekä tilinumero maksatusta varten ovat välttämättömiä.
 • Lähetä lista huutokaupanhoitajalle levykkeellä tai suoraan sähköpostilla. Myös käsinkirjoitettu luettelo kelpaa yhtä hyvin, mutta sähköisessä muodossa toimitettu lista nopeuttaa luettelon laadintaa.
 • Merkitse tiedot eri soluihin alla kuvatulla tavalla käyttäen Excel-taulukkolaskentaa, tai erota tiedot sarkaimella eli tabulaattorilla, mikäli käytät Wordia. Jäsentele tiedot seuraavasti:
NroNim.arvoVuosiHuomioitavaaKuntoPohjahinta
11 penni1864eritt. lievästi puhdistettu71500 €
2100 mk1957P2056754 (KAI-ENG), p tahra87 €
 • Voit ladata valmiin sisäänjättölomakkeen pohjan joko Word– (voi täyttää suoraan koneella) tai PDF-dokumenttina.
 • Hyvin kuvailtu kohde saa paljon tarjouksia, jolloin hinnankin voi odottaa nousevan ainakin kohtuulliseksi.
 • Monet keräävät tyyppiseteleitä. Painovirheillä, allekirjoituksilla, sarjanumeron ensimmäisellä kirjaimella, pienillä ja suurilla sarjanumeroilla, vesileimaeroilla ja virheettömillä seteleillä on myös omat kerääjänsä. Jos kuvaat nämä yksityiskohdat, saat paremmin tarjouksia ja vähennät kyselyjä ennen huutokauppaa.
 • Mikäli edellä kuvattu kohteiden jättäminen tuntuu liian työläältä, niin ota rohkeasti yhteyttä huutokaupanhoitajaan. Tarvittaessa hän voi noutaa kohteet kotoa ja tehdä itse listan samalla kun kohteet luovutetaan huutokauppaan.

Myyntiprovisio

 • Kohdemaksu 1,20 €/kohde, joka kattaa ilmoituskulut Numismaatikko-lehdessä ja myynnistä aiheutuvat tarvikekulut.
 • Provisio 4 % myydyistä kohteista.
 • Myyjän tulee olla jonkin numismaattisen yhdistyksen jäsen. Ei-jäseniltä peritään ONK:n jäsenmaksu (tällä hetkellä 7 €/vuosi).

Myyjille maksut kohteista suoritetaan sovitulla tavalla tilitysten valmistuttua, yleensä 2 – 3 viikon kuluttua huutokaupan jälkeen.

Kerhoiltojen huutokaupat

Kerhon omat huutokaupat järjestetään kerhoiltojen yhteydessä. Niihin osallistuvat paikalle saapuneet kerhon jäsenet. Jokainen myyjä tuo oman listansa, jossa kohteet on kuvattu lyhyesti (suositus 1 – 30 kohdetta). Yleensä huudettavat kohteet ovat nähtävänä kerholuokassa ennen huutokaupan alkua. Meklari huudattaa listat kokoukseen osallistuvien kesken. Listan jättäjä huolehtii rahastuksesta ja kohteiden luovuttamisesta ostajille. On suotavaa, että kaikki listat huudetaan ennen maksua ja kohteiden noutamista.

Suoramyynti ja vaihto

Suoramyyntiä ja vaihtoa tapahtuu myös kerhon kokouksissa. Jäsenyyttä vailla olevia ostajia ja myyjiä ei ole häädetty pois, mutta koska ONK:n jäsenyys on hyvin edullinen, useimmat kävijät ovat halunneet liittyä jäseniksi.