Rahojen arviointi ja realisointi

Vanhojen rahojen arviointipalvelu

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. (ONK) ei yhdistyksenä osta vanhoja rahoja.

ONK tarjoaa arviointipalvelua niin ulkopuolisille kuin jäsenilleenkin. Mahdollisuuksiensa rajoissa kerho tarjoaa myös paikan arvioinnille. Kerromme puolueettomasti ja realistisesti minkä hinnan rahojen omistaja voisi saada rahoistaan, jos ne myytäisiin ONK:n valtakunnallisessa huutokaupassa.

Arviointiasioissa voit ottaa yhteyttä sähköpostitse info(at)oulunnumismaatikot.fi, tarkemmat yhteystiedot löytyvät toimihenkilöt-sivulta. Alempaa löydät vinkkejä arviointia varten.

HUOMIO! Yksityisille arviointipalvelu on ilmaista. Kolmannelle osapuolelle, esimerkiksi asianajajalle, hinnoittelu menee seuraavasti:

 • Pikainen suullinen arvio ilmainen.
 • Pieni / kevyt kirjallinen arvio 50 euroa.
 • Iso kirjallinen arvio 100 euroa.
 • Yli tunnin kestävät arvioinnit laskutetaan tuntityönä 100 euroa/tunti.
 • Mikäli arvioitavat kohteet jätetään myyntiin ONK:n huutokauppaan, arviointimaksua ei peritä.

Vanhojen rahojen hinta

Vanhoilla rahoilla on useanlaisia hintoja. Rahakaupalla elävän kauppiaan on aina ostettava halvemmalla kuin hän myy, muutenhan kauppa ei kannata. Huutokaupoissa hinta määräytyy markkinatilanteen, rahan kunnon ja yleisen kiinnostavuuden perusteella.

Vanhojen rahojen hinnoista voi itsekin muodostaa käsityksen hankkimalla Suomen Numismaatikkoliiton tai Suomen Numismaattisen Yhdistyksen kustantamia rahaluetteloita, tai seuraamalla Internet-huutokauppoja (katso näistä tarkemmin tietoa kerhon linkkisivulta). 

Rahojen kunto vaikuttaa ratkaisevasti rahojen kiinnostavuuteen numismaatikkojen keskuudessa. Omatoimisesti hinnoitteleva kokematon rahojen omistaja arvioi rahojen kunnon helposti väärin. Luotettavimman hinta-arvion voi tehdä vain rahojen ääressä, jolloin rahojen kunnon näkee parhaiten. Näissä asioissa autamme mielellämme.

Vinkkejä rahojen arviointia varten

Tässä muutamia vinkkejä rahojen arviointia varten. Näitä seuraamalla arviointi on nopeampaa ja luotettavampaa.

 • Ennalta laadittu luettelo nopeuttaa arviointia niin sähköpostitse kuin paikanpäällä tapahtuvassa arvioinnissa.
 • Järjestä rahat maan, nimellisarvon ja iän mukaan.
 • Kotimaisista seteleistä tärkeitä ovat sarjanumerot, allekirjoittajat ja  mahdolliset Litt- tai Sarja-merkinnät.
 • Jos lähetät kuvia rahoista, yritä ottaa kuvat siten, että rahoista saa selvää.
  • Laita kolikot lähekkäin edellä mainitussa järjestyksessä.
  • Käytä riittävästi valoa.
  • Etsi kameralla sopiva etäisyys, jotta kamera tarkentaa rahoihin.
  • Käytä yksinkertaista taustaa.
  • Kotimaisista seteleistä tärkeitä ovat sarjanumerot ja allekirjoittajat, joten katso että setelit ovat oikein päin.

Vanhojen rahojen realisointi Oulun Numismaattisessa Kerhossa

Mikäli haluat realisoida vanhat rahasi, voit toimia seuraavasti:

 • Ota yhteyttä kerhon sähköpostiosoitteeseen, huutokauppavastaavaan tai tule kerhoiltaan näyttämään rahojasi. Perusteellinen arviointi saattaa viedä aikaa, joten sitä ei ehdi yhdessä kerhoillassa välttämättä tekemään, mutta pikapuolisen arvion rahojen arvosta voi toki antaa. Kerhoilloissa on useita auttavaisia numismaatikkoja, joilta voit kysellä rahojen arvosta ja harvinaisuudesta. Arvokkaimmat rahat kannattaa aina myydä valtakunnallisissa huutokaupoissa.
 • Jos haluat luopua pikaisesti vanhoista rahoistasi, niin tule kerhoiltaan ja tarjoa siellä rahojasi ostettavaksi paikalla oleville numismaatikoille. Ihan tavallisille halvoille ja kuluneillekin rahoille löytyy markkinoita. Jos vanhat rahasi ovat kiinnostavia ja hinta kohdallaan, pääset niistä nopeasti eroon. Kysy kuitenkin useamman paikalla olevan henkilön mielipidettä rahojesi arvosta.
 • Mikäli haluat, rahoistasi voidaan järjestää kerhoillassa pienimuotoinen huutokauppa. Sovi tästä kuitenkin mieluummin ennakolta. Huutokaupoissa rahojen hinta määräytyy puhtaasti niiden harvinaisuuden ja kiinnostavuuden mukaan. Kysynnän ja tarjonnan laki määräävät rahojesi hinnat.

Ota yhteyttä kerhon vastuuhenkilöihin tai huutokauppatoimikuntaan. Katso myös kerhon kokoontumisajat ja ohjeet huutokaupoista.

HUOMIO! Jotta voit myydä tai ostaa rahoja Oulun Numismaattisen Kerhon valtakunnallisissa huutokaupoissa, tulee sinun olla joko Oulun tai jonkun muun Numismaatikkoliiton jäsenyhdistyksen jäsen.