Rahojen arviointi ja realisointi

Vanhojen rahojen arviointipalvelu

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. ei yhdistyksenä osta vanhoja rahoja. Kerho tarjoaa kuitenkin mahdollisuuksiensa rajoissa ulkopuolisillekin paikan arvioittaa vanhoja rahojaan. Arvioinnin tavoitteena on kertoa puolueettomasti ja realistisesti, minkä hinnan rahojen omistaja voisi saada rahoistaan, jos ne myydään kerhon valtakunnallisessa huutokaupassa. Arviointiasioissa voi ottaa yhteyttä sähköpostilla info(at)oulunnumismaatikot.fi, tarkemmat yhteystiedot toimihenkilöt-sivulla.

HUOMIO! Yksityisille arviointipalvelu on ilmaista. Kolmannelle osapuolelle, esimerkiksi asianajajalle, hinnoittelu menee seuraavasti:

  • Pikainen suullinen arvio ilmainen.
  • Pieni / kevyt kirjallinen arvio 50 euroa.
  • Iso kirjallinen arvio 100 euroa.
  • Yli tunnin kestävät arvioinnit laskutetaan tuntityönä 100 euroa tunti.
  • Mikäli arvioitavat kohteet jätetään myyntiin kerhon huutokauppaan, arviointimaksua ei peritä.

Vanhojen rahojen hinta

Vanhojen rahojen hinnoista voi itsekin muodostaa käsityksen ostamalla Suomen Numismaatikkoliiton tai Suomen Numismaattisen yhdistyksen kustantamia rahaluetteloita, tai seuraamalla Internet-huutokauppoja (katso näistä tarkemmin tietoa kerhon linkkisivulta). Omatoimisesti hinnoitteleva kokematon rahojenomistaja arvioi rahojen kunnon helposti väärin. Koska rahojen kunto vaikuttaa ratkaisevasti rahojen kiinnostavuuteen numismaatikkojen keskuudessa, luotettavan hinta-arvion numismaatikkokin voi tehdä vain rahojen ääressä. Ennalta laadittu luettelo nopeuttaa arviointia.

Vanhoilla rahoilla on useanlaisia hintoja. Rahakaupalla elävän kauppiaan on aina ostettava halvemmalla kuin hän myy, muutenhan kauppa ei kannata. Huutokaupoissa hinta määräytyy markkinatilanteen, rahan kunnon ja yleisen kiinnostavuuden perusteella. Vanhoja rahoja arvioittavan kannattaa kysyä hintaa usealta kauppiaalta.

Jotta voit myydä tai ostaa rahoja Oulun Numismaattisen kerhon valtakunnallisissa huutokaupoissa, sinun tulee olla Oulun tai jonkun muun Numismaatikkoliiton yhdistyksen jäsen.

Oulun Numismaattisessa kerhossa kokoontuvat henkilöt ovat kiinnostuneet vanhoista rahoista. Kerhon jäsenet hankkivat vanhoja rahoja kukin kiinnostuksensa ja keräilysuuntautuneisuutensa mukaisesti. Kerhoilloissa jäsenet vaihtavat tai ostavat toisiltaan itseään kiinnostavia rahoja. Kerhoon kuulumattomat vierailijat ovat tervetulleita tutustumaan toimintaan.

Vanhojen rahojen realisointi Oulun Numismaattisessa Kerhossa

Mikäli haluat realisoida vanhat rahasi, voit toimia seuraavasti:

  • Ota yhteyttä kerhon sähköpostiosoitteeseen, huutokauppavastaavaan tai tule kerhoiltaan näyttämään rahojasi. Perusteellinen arviointi saattaa viedä aikaa, joten sitä ei ehdi yhdessä kerhoillassa välttämättä tekemään, mutta pikapuolisen arvion rahojen arvosta voi toki antaa. Kerhoilloissa on useita auttavaisia numismaatikkoja, joilta voit kysellä rahojen arvosta ja harvinaisuudesta. Arvokkaimmat rahat kannattaa aina myydä valtakunnallisissa huutokaupoissa.
  • Mikäli haluat luopua pikaisesti vanhoista rahoistasi, niin tule kerhoiltaan ja tarjoa siellä rahojasi ostettavaksi paikalla oleville numismaatikoille. Ihan tavallisille halvoille ja kuluneillekin rahoille löytyy markkinoita. Jos vanhat rahasi ovat kiinnostavia ja hinta kohdallaan, pääset niistä nopeasti eroon. Kysy kuitenkin useamman paikalla olevan henkilön mielipidettä rahojesi arvosta.
  • Mikäli haluat, rahoistasi voidaan järjestää kerhoillassa pienimuotoinen huutokauppa. Sovi tästä kuitenkin mieluummin ennakolta. Huutokaupoissa rahojen hinta määräytyy puhtaasti niiden harvinaisuuden ja kiinnostavuuden mukaan. Kysynnän ja tarjonnan laki määräävät rahojesi hinnat.

Ota yhteyttä kerhon vastuuhenkilöihin tai huutokauppatoimikuntaan. Katso myös kerhon kokoontumisajat ja ohjeet huutokaupoista.