Homehtuvatko kolikkosi hyllyyn?

Jäsen X kysyy:

Apua, Kansiossani olevat rahat ovat homeessa! Kauhukseni huomasin, erityisesti muutaman hopeakolikon sivulla, että rahat vihertävät, eli selvästi homehtuvat. Kansiot ovat säilytyksessä normaalissa asuinhuoneessa, eivätkä ole olleet missään kosteassa varastossa. Ovat tosin olleet, osa ainakin, vuosikausia avaamatta. Mitäs pitäisi tehdä, ja mistä tuo ilmiö olisi saanut alkunsa?

ONK vastaa:

Itselläni ja monella muulla numismaatikolla ovat myös rahat homehtuneet kansiossa. Mielestäni homehtumista aiheuttavat tietyt pahvikehystyypit, tai oikeastaan niissä käytettävä muovi tai liima. Itse kolikkokansio tai muovitaskuissa käytettävät muovilaadut eivät aiheita homehtumista.

Laitoin omat ensimmäiset rahani pahvikehyksiin 1970-luvun lopulla. Ongelmallisemmaksi on osoittautunut mielestäni Hartbergerin liimattava kehys, jota käytin eniten tähän aikaan. Kaikki hopearahat ja osa alumiinipronssisista ja kuparisista rahoista homehtui liimakehyksissä. Puhdistin rahat asetonilla 1980-luvun lopulla ja vaihdoin niitattaviin kehyksiin. Homehtumista ei sen jälkeen ole tapahtunut. Loputkin pahvikehykset pitäisi vaihtaa. Minulla on niitä liimattavia Hartbergereitä (HB) vielä homehtumattomien metallien kuten raudan ja alumiinin ympärillä.

Minusta näyttää siltä, että pahvisissa liimakehyksissä on muitakin ongelmia. Rahan ympärillä oleva muovi reagoi kehysliiman (?!) kanssa ja pehmittää muovin. Tällöin muovinen ikkuna sulaa tai tarttuu muoviseen taskuun kiinni. Myös liima valuu rahan ympärille tehden rahan tahmeaksi. Nykyisistä kerhossa myytävistä niitattavista Kruunukehyksistä en ole kuullut moitteen sanaa. Myös muita valmistajia on olemassa. Ruotsissa käytetään pahvin tilalla muovia ja muovi-ikkuna on vaihdettavissa. Ne kehykset ovat erinomaisia, mutta vaikeasti saatavia diakoon kolikkokehyksiä.

Itse olen kallistumassa siihen suuntaan, että parhaimmat, lyöntikiiltoiset ja arvokkaimmat rahat laitan kovamuovisiin pillereihin. Jos se pilleri on sopivan kokoinen, raha säilyy siinä parhaiten. Jos rahoja ei halua säilyttää kehyksissä, niin kankaaseen käärittynä ne eivät pääse naarmuttamaan toisiaan. Eri metallilajit on syytä säilyttää erillään toisistaan. Muutoin metallit syövyttävät toisiaan. Myös kosteutta tulee välttää säilytystiloissa.

Home lähtee helpoiten asetonilla ja pumpulilla. Pese asetonijäämät pois vedellä ja saippualla. Kuivaa vesi ja kalkkijäämät rahasta. Haihduta jäännöskosteutta riittävän kauan ja kehystä. Pudistukseen voi käyttää myös tinneriä, joka itseasiassa on seos asetonia ja tolueenia. Sillä ei vain voi tehdä mitään sisätiloissa, mutta kansiohome liukenee kyllä aika rivakasti. Rautakaupasta saa litran purkkeja muutamalla eurolla, jolloin rahat voi laittaa ihan likoamaan joksikin aikaa, eikä tarvitse hangata pumpulilla. Apteekin hinnoilla asetonia ei kannata ostaa. Jos rahat ovat oikein pahoin homehtuneita, jää pintaan vesipesun ja kuivaamisen jälkeenkin vielä kuiva hapettumakerros, mutta sille ei oikein voi mitään ilman mekaanista poistamista ja sitten rahan pinta jo menee pilalle.

AL/EM 2008

Search