Kokoelmien arviointi

Kerholtamme on usein kysytty ostammeko rahakokoelmia. Kerho ei itse osta, mutta yksittäiset kerhon jäsenet saattavat kyllä ostaa. Voimme myös huutokaupata rahat valtakunnallisissa huutokaupoissa. Katso lisää sivulta “Rahojen arviointi ja realisointi“. 

Mikäli haluat arvioittaa rahakokoelmaasi myyntiä, perinnönjakoa tai vakuutusta varten, sekin onnistuu Oulun Numismaattisessa Kerhossa. Arvio on todennäköisesti ilmainen, mikäli sinulla on luetteloitu lista valmiina. Ensiksikin sinun kannataaa tehdä rahoista luettelo mallia:

 • lyöntivaltio
 • nimellisarvo
 • vuosi
 • metalli
 • kuntokin olisi hyvä olla jollain lailla ilmaistuna

Tämä luettelo on helppo tehdä esim. Excel-taulukkolaskennalla tai vaikka käsin, jos ei hallitse ko. ohjelmaa. Tämän jälkeen sinä ainakin tiedät, mitä sinulla on. Sinulla on tämän jälkeen ainakin seuraavia mahdollisuuksia:

 1. Lainaa kirjastosta rahaluetteloja ja tutki niiden hintoja, ja merkkaa hintoja listasi kopioon. Täten saa hieman paremman näkemyksen siitä mitkä ovat arvokkaampia ja mitkä yleisiä rahoja.
  tai
 2. Toimita lista meille Oulun kerhoon tulemalla kokoontumiseeen tai kerhon sähköpostin liitetiedostona. Listasta näkee melko pian onko joukossa jotain harvinaisempaa. Tavallisesti meille on tullut vastaan ihan tavallista rahaa, josta tehdään kauppa kilohinnalla, mutta toki harvinaisuuksiakin on vastaan tullut.
 3. Voit myös myydä rahasi kerhomme huutokaupassa, jolloin kysynnän lait määräävät kokelmasi hinnan.
  tai
 4. Kesällä torilla saa rahoista varmaan parhaan hinnan. Itse olen nähnyt torikauppiaiden pyytävän kymmenkertaisia hintoja numismaatikkojen markkinahintoihin verrattuna. Tässä on tietenkin aika lailla vaivaa varata pöytä torilla ja seistä pöydän takana koko päivä. Tarvitset myös ostajia, jotka haluavat maksaa pyytämiäsi hintoja.
 5. Voit myös yrittää myydä rahasi internetissä. Seuraile suljettujen ja myytyjen kohteiden hintoja esim. Huuto.netissä, niin pääset perille niiden hinnanmuodostuksesta.
 6. Yksittäin myymällä saat rahoistasi parhaaan hinnan, mutta se vaatii aikaa ja työtä. Helpoimmalla pääset myymällä kaikki jollekin rahakauppiaalle, joka maksaa 20 – 50 % alle markkinahinnan. Hankimalla tiedon kokoelmasi arvosta useasta lähteestä vältyt joutumasta “huijatuksi”.

Lisää tietoa kerhomme muita sivuilta: