Metallirahojen konservointi BTA-menetelmällä

Kolikot ensin stabiloidaan denaturoidussa etanolissa (AA7) ja asetonissa. Tässä vaiheessa rahoista irtoaa rasva ja muut epäpuhtaudet.

Seuraavaksi kolikot laitettaan puuvillahaskoilla tai pinseteillä 3%:seen BTA:han (+etanoliin), joka toimii inhibiittorina (BTA = bentsotriatsoli).

Tämän vaiheen jälkeen kolikot laitetaan BTA:ta sisältävässä astiassa eksikaattoriin, josta imettään suurin osa ilmasta pois. Täyttä tyhjiötä astiaan ei kuitenkaan tule. Kolikot pidetään 20 minuutin ajan eksikaattorissa ilmattomassa tilassa.

Tämän jälkeen BTA kaadetaan pois kolikoita sisältävästä astiasta ja kolikot käytetään etanolissa, jolloin ylimääräinen BTA lähtee pois rahoista.

Sen jälkeen kolikot laitettaan uuniin 20 minuutin ajaksi, jolloin etanoli haihtuu pois kolikoista. Oikea uunin lämpötila, jossa rahat pitäisi laittaa etanolin haihduttamiseksi on 50-60 astetta. Sitä suurempi lämpötila voi vahinkoittaa kupari ja hopearahoja.

Viimeiseksi kun rahat on otettu uunista, niin ne lakataan 5%:lla PARALOID B72 + tolueeni -liuoksella, jonka jälkeen kolikot asetetaan kellolasille kuivumaan.

Kommentti: Käytössä museoissa, lakkaus ei ainakaan lisää kohteen numismaattista mielenkiintoa. Se kyllä suojelee rahan pinnan uudelta hapettumiselta. Kokeilemisen arvoinen.

Jani Oravisjärvi