Ohjeita aloittavalle

Minkä arvoisia ovat mummovainaan perintökolikot?

Yleensä niiden rahallinen arvo valitettavasti on melko vähäinen. Ikä ei määrää rahan arvoa, vaan se, kuinka harvinainen se on nykyään. Lähinnä kultarahoissa vaikuttaa myös metallin arvo. Toinen ratkaiseva tekijä on vanhan rahan kunto. Käyttämättömän ja kierrossa kuluneen, samanlaisen kolikon tai setelin hintaero voi olla tuhatkertainen.

Pikkurahat ovat usein halpoja ja suuret nimellisarvot vastaavasti kalliimpia. Harva meistä voi säästää suuria seteleitä vain odottelemaan tulevia keräilijöitä. Kolikoita taas jää yhden jos toisenkin kukkaroon. Ota ne kuitenkin pois sieltä kukkarosta, koska nahka pilaa rahat ajan mittaan. Jos haluat asiantuntijan arvion vanhojen rahojesi arvosta, ota rohkeasti yhteyttä. Arvioimme myös puolueettomasti esimerkiksi kuolinpesien rahakokoelmat.

Kerromme myös mielellämme rahojen säilytyksestä ja oikeasta käsittelystä. Varomaton ja väärä säilytys ja varsinkin puhdistaminen voi tehdä arvokkaasta rahavanhuksesta metalliromua. Rahan puhdistaminen ja kiillottaminen ei nosta sen arvoa, vaan päinvastoin.

Ryhtyisinkö eurokeräilijäksi?

Myös uusia rahoja voi harrastaa. Alkanut euroaika antaa loistavan tilaisuuden aloittaa täysin uuden rahayksikön kerääminen aivan alusta lähtien. Ensimmäiset eurot laskettiin liikenteeseen vuoden 2002 alussa ja jo nyt virheellisistä euroseteleistä ja eurokolikoiden näytepusseista on tulossa keräilyharvinaisuuksia.

Rahakokoelman säilytys

Miksi kokoelma kannattaa säilyttää keräilytarvikkeiden avulla?

Mikäli haluat ihailla rahoja ja rakentaa niistä kokoelman, niin säilytystarvikkeet ovat tarpeen. Rahojen pyörittely käsissä kuluttaa paperia ja metallirahoihin tarttuu käsistä likaa ja rasvaa.

Kolikoiden säilytys ilman kolikkokehyksiä

Sinun ei välttämättä tarvitse nähdä paljon vaivaa kokoelman säilytyksen vuoksi. Erottele vain eri metallilajit toisistaan ja säilytä vaikka ruskeassa kirjekuoressa kuivassa ja pimeässä. Silloin ne säilyvät tulevaisuuteen.

Kolikoiden säilytys pahvikehyksissä

Kolikot on hyvä (paras) säilyttää pahvikehyksissä. Kehysten tulee olla nitojalla suljettavia, eikä liimalla/tarralla. Liimattavan kolikkokehyksen liima on ajanmittaan huono naapuri rahalle. Liima leviää kolikkoon vuosien myötä ja tahraa kolikon. Nitojana kannattaa käyttää pienintä mahdollista, jolloin lopputulos on siisti ja kehykset sopivat hyvin kansiotaskuun.

Seteleiden säilytys ilman kansiolehtiä

Seteleitä voi säilyttää kirjekuoressa samalla tavalla kuin kolikoita. Oijo kuitenkin seteleiden taitteet ennekuin pinoat ne kirjekuoreen.

Juhlarahojen säilytys sinisissä muovisissa myyntikoteloissa

Juhlarahat kannattaa ottaa pois alkuperäisistä muovitaskuista. Siniset juhlarahakotelot ovat samaa muovia (PVC?), josta vanhat kansiotaskutkin on tehty. Samaa muovia on toki nykyisissäkin kansiotaskuissa, mutta rahaa ei niihin koskaan laiteta ilman suojakehystä. Se vihreä ja sitkeä tahma, jota varsinkin kupari- ja hopearahojen pinnalle syntyy, on lopputulosta kolikon reagoimisesta muovin kanssa. Se vihreä tahma lähtee parhaiten tinnerillä, mutta tummumia ja pintavaurioita ei tietysti saa enää pois.

Search