Oulun Numismaattinen Kerho r.y.
Oulun numismaattinen kerho r.y.
Perustettu 1962

Tietoa rahoista
Suomen harvinaiset setelit
Numismaatikon tietopankki
Linkkejä
Keskustelu

Oulun Numismaattinen Kerho r.y.
Kokoontumiset
Rahojen arviointi ja osto
Kerhon historia
Tiedotteita
Tarvikemyynti
Toimihenkilöt

Huutokaupat
Kohteiden jättäminen
Huutokauppaan osallistuminen
Listat ja tulokset

Jäsenyys
Liittyminen
Osoitteenmuutos
Eroaminen


SETELIKOKOELMAN SÄILYTYS

Päivitetty 23.10.2005

Vaikka kuinka tuntuisi houkuttelevalta laittaa kokoelmansa edustavasti esille lasivitriiniin, niin se ei valitettavasti käy. Valo haalistaa seteleiden värejä, joten kokoelma on säilytettävä valolta suojattuna. Myös kosteus tekee seteleille tuhojaan, mikä kannattaa ottaa huomioon, mikäli aikoo säilyttää kalliimpia kohteita esim. pankin tallelokerossa. Setelit ovat myös arkoja mekaanisille vaurioille. Kuntoluokan putoaminen l0:stä 9:ään tapahtuu todella helposti. Paras säilytystapa on kunnon kansio, jossa kohteita voi myös helposti esitellä.

Markkinoilla on useita eri merkkisiä kansiota. Myös hintahaitari on laaja. Kun hankit kansiota, selvitä myös lisälehtien hinta ja saatavuus tulevaisuudessa. Toisen valmistajan sivut eivät välttämättä sovi hankkimaasi kansioon ja sivun koko on yleensä erilainen. Tärkein asia on kuitenkin kansiolehtien muovilaatu. Hyvän lehden muovi on kovaa, lasinkirkasta. Pehmeät muovilaadut sisältävät kemikaaleja, jotka ajan mittaan vahingoittavat seteleiden värejä. Esim. tavalliset valokuvakansion lehdet eivät sovellu seteleiden säilyttämiseen. Joissakin kansiolehdissä on mustat välikartongit, jolloin sivulle voidaan laittaa seteleitä kahdelle puolelle. Hyvä puoli on tilansäästö ja huono taas se, ettei toinen puoli setelistä näy. Jos laitat itse näitä välikartonkeja niin muista, että myös paperissa voi olla haitallisia kemikaaleja. Hyvässä kansiossa on tukeva lukitusmekanismi, joka tukee kansiolehtiä koko sivun pituudelta. Tavallinen A4-mappi, jossa on sivun keskellä kaksi lukkoa, ei tue sivuja tarpeeksi.

Tavallisin ja käytössä edullisin lehtikoko on A4. Lehtiä saa erikokoisiin lokeroihin jaettuna, jolloin erikokoiset setelit saa mukavasti sijoitettua kansioon. Kun ostat nelilokeroisia lehtiä, niin varmista, että nykyisin käytössä oleva setelikoko mahtuu taskuun kokonaan. Markkinoilla on myös hieman liian kapeilla taskuilla olevaa tyyppiä, joka ei ole oikein käytännöllinen tämän takia. Jos kotipaikkakunnallasi ei ole erikoisliikettä, kannattaa kysellä kirjakaupoista. Myös kerhot välittävät keräilytarvikkeita kohtuuhintaan.


Sähköpostiosoite